Artikala u košarici: 0
Ukupno:  0.00 Kn
Završi narudžbu Vaša košarica

Vrste LCD panela: IPS, VA, PLS, AHVA i TN

Datum objave:  15.2.2017.

 • Proizvođači monitora koriste različite vrste LCD panela od jeftinih TN do skupih H-IPS i MVA modela. Mnogi kupci monitore biraju samo prema cijeni kao jedinom kriteriju. Cijena ne bi trebala biti jedini kriterij jer ovisno o vrsti panela postoji više prednosti i mana ovisno o panelu koji monitor ima.

  IPS tehnologija

  IPS (In Plane Switching) paneli smatraju se općenito najboljom LCD tehnologijom. Preciznost boje, kvaliteta slike i kutevi gledanja generalno su najbolji kod panela s IPS tehnologijom. Zbog toga su ovi monitori najbolji za korištenje u grafičkom dizajnu i ostalim zanimanjima gdje je reprodukcija boje primarna. Kutevi gledanja pri kojima nema aberacija idu i do 178 stupnjeva.

  Iz tih razloga monitor s ovim panelom ima višu cijenu od onih kod kojih se koriste druge tehnologije. Vrijeme odziva je tipično od 6 ms do 16 ms što je odlično za profesionalni rad. Modeli koji imaju brzinu odziva iznad 8 ms nisu pogodni za gaming jer se pri sporijim odzivima može pojaviti ghosting i/ili motion blur što ometa igrače.

  Postoji nekoliko varijacija IPS tehnologije kao što je S-IPS, H-IPS, e-IPS i P-IPS koje su sve slične u načinu na koji korite IPS tehnologiju osim H-IPS-a koji ima drugačiju strukturu piksela i e-IPS-a koji reproducira 6-bitne boje.

  Što je Super PLS?
  Super PLS (Plane to Line Switching) je Samsungov panel koji je dizajnom i izradom vrlo sličan IPS panelima. Samsung tvrdi da jeftiniji Super PLS paneli imaju šire kutove gledanja i proizvode 10% više svjetline od IPS zaslona.

  Što je AHVA?
  Još jedna "IPS-like" vrsta panela koji nudi slične performanse kao i PLS. Ova vrsta razvijena je od strane AUO, a AHVA je kratica za Advanced Hyper-Viewing Angle. Akronim je malo zbunjujuć, jer AHVA tehnologiju ponekad (zbog kratice) miješaju s Vertical Alignment (VA), iako ova tehnologija koristi In-Plane Switching (IPS).

  VA tehnologija

  VA (Vertical Alignment) tehnologija, kao što su S-PVA / MVA koristi se za srednju klasu LCD monitora. Oni nude bolju reprodukciju boje i šire kuteve gledanja od TN panela, ali imaju sporije vrijeme odziva. Specifikacije su im vrlo su slične S-IPS panelima, ali u svakoj kategoriji malo lošije od IPS panela. Vremena odaziva su općenito lošija od TN ili IPS panela, pa VA tehnologija nije najbolji izbor za gamere kojima je brzina odziva iznimno važna.

  Glavna prednost VA tehnologije je visok omjer kontrasta u odnosu na druge panele, što daje bolju reprodukciju crne boje. Najveći nedostatak VA tehnologije je "mijenjanje" boja kada se slika gleda iz različitih kuteva i gubitak detalja u reprodukciji tamnih dijelova slike kad se gleda izravno u centar monitora. Neke korisnike ovo toliko smeta da ne žele niti razmisliti o kupnji ovakvih panela.

  VA panela ima puno više od IPS, jer ih mnogi proizvođači koriste za LCD monitore i druge zaslone kao što su televizori velikog formata.

  TN tehnologija

  TN (Twisted Nematic) panel je najpopularnija vrsta panela koja se koristi u proizvodnji LCD monitora. TN paneli su jeftini i nude izvrsno vrijeme odziva, što ih čini idealnim za gamere. Vremena odziva aktualnih TN panela kreću se od 2 ms za 5 ms. Nažalost, reprodukcija boja, kutevi gledanja i omjeri kontrasta su najgori među trenutnim tehnologijama LCD panela.

  Za razliku od većine 8-bitnih IPS / VA panela, TN koristi samo 6-bitnu matricu i ne može prikazati punih 16,7 milijuna boja koje su dostupne kod 24-bitnih True Color monitora. TN paneli mogu oponašati 16,7 milijuna boja koristeći tehniku ​pod nazivom "dithering", ali rezultati nisu impresivni. TN paneli su najpopularniji među prosječnim korisnicima jer su vrlo jeftini i lako dostupni.

  Sažetak tehnologija LCD panela

  S-IPS, H-IPS, Super PLS, AHVA i drugi IPS paneli pripadaju u grupu "high end" skupih panela. Generalno ova grupa panela daje najbolju sliku i najveće kutove gledanja s prihvatljivim odzivom.
  S-PVA / MVA / VA paneli nude bolju reprodukciju boja i kutova gledanja od TN panela, ali imaju nešto lošije vrijeme odziva. Nude najbolje omjere kontrasta, ali mogu patiti od "mijenjanja" boja kod raznih kuteva gledanja. Općenito ovi paneli daju srednji raspon vrijednosti u svim kategorijama, ali i fer cijenu.
  TN paneli su vrlo jeftini i imaju najbrže vrijeme odziva, ali pate od inferiorne reprodukcije boja, kontrasta i kutova gledanja. Većina LCD monitora koristi TN panele. TN tehnologija je "low end", ali je i srazmjerno jeftina.