0
Usporedba
0
Favoriti
  • Prijavi se
  • Intel 11. generacija procesora - Rocket Lake je stigao
    31. 03. 2021.

    Intel 11. generacija procesora - Rocket Lake je stigao

    31. 03. 2021.

    S jučerašnjim datumom službeno je predstavljena najnovija generacija Intel procesora, 11. po redu, kodnog naziva Rocket Lake. Ovoga puta gigant iz Sancta Clare je odlučio ponuditi kupcima veoma interesantnu paletu proizvoda po puno prihvatljivijim cijenama.

    Intel kao brand ne treba detaljno predstavljati, s obzirom na to da je riječ o korporaciji koju sa svim pravom možemo nazvati jednom od kamena temeljaca IT industrije i s potpunim pravom nosi titulu najvećeg proizvođača poluvodičkih čipova na svijetu. Upravo iz tog razloga svakim predstavljanjem nove generacije Intel desktop procesora očekivanja krajnjih korisnika su sve veća i sveobuhvatnija, na što je Intel reagirao tako da prezentira čitavu paletu Intel Core i5, i7 i i9 procesora istovremeno, što smatramo izvrsnom odlukom.


    Noviteta u Rocket Lake seriji procesora ima dosta, no započnimo s činjenicom da je i dalje riječ o procesorima proizvedenim na 14nm tehnologiji. Uzevši u obzir trenutačno stanje tržišta, upravo ovu odluku ćemo pohvaliti jer jamči izvrsnu dobavljivost i prihvatljivu završnu cijenu procesora. Usprkos navedenoj činjenici, Rocket Lake donosi napredak od skoro 19% u IPC mjerenjima, kao i izuzetno impresivnih 5.3GHz boost frekvencije. Uz to, moramo napomenuti i implementaciju Cypress Cove arhitekture procesora, prve nove CPU mikroarhitekture od Kaby Lake rješenja koje je predstavljeno 2016. Rocket Lake podržava PCIe 4.0 sučelje, kao i propusnost memorije do DDR4 3200MHz, što je osjetni napredak od dosadašnjih DDR4 2933MHz. Cypress Cove arhitektura je veoma interesantna jer primjenjuje topografiju 10nm Sunny Cove arhitekture, koja je već implementirana u mobilnim Ice Lake procesorima, na 14nm proizvodni proces. Nažalost, jedini kompromis u tom aspektu je maksimalna količina fizičkih jezgri, koja u Rocket Lake seriji procesora ne prelazi brojku 8. Ta situacija će se promijeniti  izlaskom Alder Lake-S čipova u drugoj polovici 2021. godine. Posebno izdvajamo podršku Thunderbolt 4 protokola, kao i implementaciju 12. generacije Xe LP integrirane grafike koja donosi značajni pomak u 3D performansama. A za sve korisnike Z490 chipseta matičnih ploča imamo dobre vijesti, jer novi Rocket Lake procesori podržavaju upravo navedeni chipset.

    Iz čitave palete Rocket Lake procesora posebno bi izdvojili tri uređaja; Intel Core i9 11900K kao najjačeg predstavnika Rocket Lake serije uređaja, Intel Core i5 11600K koji se nameće kao best buy gaming rješenje i Intel Core i5 11400F koji donosi izvrsne specifikacije za minimalni novčano ulaganje.